Blog

Τι είναι το ChatGPT; Πως λειτουργεί, ποια τα οφέλη και τι κινδύνους κρύβει;

IAP Net 08 Απρ 2023 Technology

Τον Νοέμβριο του 2022, έγινε για 1η φορά το λανσάρισμα του ChatGPT από την αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI. Πρόκειται για ένα chatbot, ικανό να κατανοεί τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα, να .

Όλοι μας έχουμε ακούσει πολλές φορές τον όρο «τεχνητή νοημοσύνη» (δηλαδή την σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμούνται στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς) και τις δυνατότητες που έχει οι οποίες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Δεν είναι κρυφό μυστικό τό ότι μηχανές γίνονται ολοένα και εξυπνότερες. Μπορούν να αναγνωρίζουν δαχτυλικά αποτυπώματα και πρόσωπα, να οδηγούν μέσα μαζικής μεταφοράς, να μας πληροφορούν για το οτιδήποτε μας ενδοαφέρει με ακρίβεια και αμεσότητα κ.α. Οι μεγάλες όμως δυνατότητες συνοδεύονται πάντα και από μεγάλες ευθύνες. Το μέλλον θα βασιστεί πάνω σε αυτά τα συστήματα και είναι στο χέρι μας να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο, ένα κόσμο για τους πολλούς και όχι για τους λίγους.

Η εμφάνιση του ChatGPT, τι είναι και πώς λειτουργεί;

Τον Νοέμβριο του 2022, η αμερικανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI με ιδρυτές τον Elon Musk, τον Sam Altman κ.α., παρουσιάσαν το ChatGPT. Σκοπός τους ήταν μια τεχνολογική καινοτομία η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα και για την οποία θα μιλάει όλος ο πλανήτης. Και τα κατάφεραν!

Πολύ απλοϊκά το ChatGPT είναι ένας τρόπος επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπου και μηχανής. Είναι ένα chatbot, ικανό να κατανοεί τη φυσική ανθρώπινη γλώσσα, να αντιγράφει και μιμείται τον ανθρώπινο, να απαντά με «προσωπικότητα» και «ανθρώπινο ύφος», δίνοντας την αίσθηση ότι «συνομιλείς» σε έναν άνθρωπο και όχι σε μια μηχανή.

Η λειτουργία του στηρίζεται στην άντληση ενός μεγάλου αριθμού δεδομένων, και με την βοήθεια κάποιων υπολογιστικών τεχνικών βάζει τις λέξεις σε μια σειρά ώστε να βγάζουν κάποιο νόημα. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στην χρήση του λεξιλογίου και της πληροφορίας, αλλά «καταλαβαίνει» και το νόημα της κάθε λέξης στην πρόταση! Αυτό βοηθά στο να μπορούν να μιμηθούν γλωσσικά μοτίβα, ενώ ταυτόχρονα αποκτούν εγκυκλοπαιδική γνώση.

Τι κάνει και τι μας προσφέρει το ChatGPT;

Ας δούμε τι μπορεί να κάνει και που μπορεί να μας βοηθήσει το ChatGPT ώστε να αντιληφθούμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές που έχει. Ενδεικτικά κάποια από αυτά είναι:

 • Δημιουργία περιεχομένου (μπορεί να γράψει ποιήματα, τραγούδια, εκθέσεις ή και ολόκληρες ακαδημαϊκές εργασίες)
 • Σύνθεση μουσικής
 • Μετάφραση και περίληψη κειμένων
 • Σύνταξη άρθρων και αναρτήσεων
 • Σύνταξη επιστολών και email
 • Ανάλυση συναισθημάτων
 • Συζήτηση real time σαν να μιλάς με άνθρωπο
 • Απάντηση σε κάθε ερώτηση (ότι και να το ρωτήσετε σίγουρα θα πάρετε μια απάντηση)
 • Σύνταξη και διόρθωση προγραμματιστικού κώδικα

Αυτά είναι ένα μικρό δείγμα από το τεράστιο φάσμα των δυνατοτήτων που έχει το ChatGPT. Αν θέλετε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας δεν έχετε παρά να κάνετε εγγραφή στην πλατφόρμα και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα εκπλαγείτε!

Πώς και που μπορούν οι επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το ChatGPT;

Το ChatGPT μπορεί να λύσει τα χέρια των επιχειρήσεων σε πολλές εργασίες που μέχρι σήμερα είναι και αρκετά χρονοβόρες αλλά και δαπαντηρές. Μερικές από αυτές είναι:

 • Εξυπηρέτηση πελατών: Στις μέρες μας στηρίζεται όλο και περισσότερο στις τυποποιημένες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Το ChatGPT μπορεί να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πελάτες σας, να τους απαντά άμεσα και αξιόπιστα, μέσω SMS, e-mails, αλλά και στα διάφορα social media.
 • Μεταφράσεις: Το ChatGPT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία υψηλής ποιότητας μεταφράσεων κειμένου και ομιλίας σε πραγματικό χρόνο. Απαντάει σε κάποιες από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες όπως τα Αγγλικά, Ρώσικα, Γαλλικά, Ισπανικά, Κινέζικα κ.α. Μπορείτε να μεταφράσετε κείμενα, περιγραφές προϊόντων, εγχειριδίων χρήσης και πολλά άλλα τα οποία μέχρι τώρα σας έκαναν την ζωή δύσκολη
 • Marketing: Το ChatGPT  αποτελεί πολύτιμο εργαλείο και για τον κλάδο του Marketing. Mπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία περιεχομένου όπως κείμενα, άρθρα για το blog, εκθέσεις, προσκλήσεις, περιγραφές για social media, καμπάνιες και διαφημίσεις, έρευνα λέξεων-κλειδιών, δημιουργία SEO-friendly τίτλων, παραγωγή και διαχείριση αναφορών SEO και πολλά άλλα!

Τι κινδύνους κρύβει το ChatGPT ; Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους ανθρώπους;

Είδαμε πως το ChatGPT μπορεί να μας βοηθήσει σε κάποιες εργασίες, θα μπορούσε όμως να τις αναλάβει εξ ολοκλήρου; Θα μπορούμε να πάρει την θέση μας; Όπως σε κάθε νέα τεχνολογία, έτσι και σε αυτήν, ακούγονται πολλά και διάφορα, για κινδύνους κυρίως σε επαγγέλματα που εξαρτώνται από την παραγωγή περιεχομένου και τα οποία θα μπορούσαν να καταστούν παρωχημένα, από θεατρικούς συγγραφείς και καθηγητές μέχρι λογιστές, προγραμματιστές και δημοσιογράφους.

Σίγουρα στο σημερινό του στάδιο, το ChatGPT δεν διαθέτει τις ικανότητες κριτικής σκέψης ή την ικανότητα λήψης ηθικών αποφάσεων, οπότε ο ανθρώπινος παράγοντας είναι το ίδιο απαραίτητος όσο και τα προηγούμενα χρόνια.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το ChatGPT αποτελεί ένα απίστευτα χρήσιμο εργαλείο το οποίο μας κάνει την ζωή ευκολότερη, αυτό άλλωστε είναι ο σκοπός και το νόημα της τεχνολογίας! Το τι κρύβει το μέλλον δεν το γνωρίζει κανείς μας με βεβαιότητα. Σίγουρα όμως προμηνύεται με μεγάλο ενδιαφέρον!

Ας μιλήσουμε για το Project σας

Δώστε μας τις βασικές πληροφορίες για αυτό που ενδιαφέρεστε και η ομάδα μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό

  Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά