Blog

Πως θα επιλέξετε το κατάλληλο Web Hosting για την ιστοσελίδα σας

IAP Net 12 Ιούν 2022 Security, Web Services

Με τoν όρο Web Hosting εννοούμε την υπηρεσία φιλοξενίας ιστοσελίδων, είναι δηλαδή στην ουσία ο διαδιακτυακός “χώρος” όπου θα φιλοξενείται η ιστοσελίδα σας (ή και τα email σας) ώστε να είναι προσβάσιμη σε όλους του χρήστες του διαδικτύου. Η επιλογή του κατάλληλου Web Hosting είναι ιδιαίτερα σημαντική και εξαρτάται από πολλούς και διάφορους παράγοντες που διαφοροποιούνται ανάλογα τις ανάγκες και τους στόχους της κάθε επιχείρησης.

Η IAP Net σας προτείνει να κάνετε μια πολύ λεπτομερή και ενδελεχή έρευνα αγοράς προτού καταλήξετε στην εταιρεία που θα σας παρέχει την υπηρεσία φιλοξενίας. Από την μεριά μας, για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή αυτή, σας παρουσιάζουμε τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή σύμφωνα μα τις ανάγκες της επιχείρησής σας:

Μην επιλέξετε αποικλειστικά με βάση το κόστος

Σίγουρα ζούμε σε εποχές όπου τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται και οι εταιρίες καταβάλουν πολύ μεγάλες προσπάθειες για να παραμείνουν βιώσιμες. Η επιλογή όμως του κατάλληλου Web Hosting δεν θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά με βάση το κόστος. Η επιλογή ενός φθηνού “πακέτου” μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους και να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδας ή του ηλεκτρονικού καταστήματός σας. Σκεφθείτε έναν χρήστη να προσπαθεί να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες σας και λόγω αργής φόρτωσης να αποχωρεί από την ιστοσελίδα σας χωρίς να ενημερωθεί για αυτό που προσφέρετε, ή ακόμα να είστε είστε ιδιοκτήτης ενός ηλεκτρονικού καταστήματος και συνεχώς το eshop σας να “πέφτει” με αποτέλεσμα ο επισκέπτης να μην ολοκληρώσει ποτέ την αγορά του και να επευθυνθεί σε κάποιον ανταγωνιστή σας. Η επιλογή σας λοιπόν θα πρέπει να είναι τέτοια που εκτός από οικονομικά συμφέρουσα θα πρέπει να μην δημιουργεί και πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδα σας.

Χώρος αποθήκευσης

Ο όρος «unlimited» σίγουρα ακούγεται πολύ δελεαστικός και είναι ίσως η καλύτερη διαφήμιση για να τραβήξει μια εταιρεία το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού. Στην πραγματικότητα όμως καμία εταιρεία δεν προσφέρει απεριόριστο χώρο και αν δούνε ότι μια ιστοσελίδα αρχίζει να καταλαμβάνει περισσότερο χώρο από αυτόν που έχουν ορίσει εκείνοι σαν όριο καλούν τον ιδιοκτήτη της για αλλαγή/αναβάθμιση πακέτου. Θα πρέπει λοιπόν να υπολογίσετε περίπου πόσο χώρο θα απαιτεί η ιστοσελίδα σας και να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Επιλογές αναβάθμισης πακέτου

Αυτό συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με αυτό που είπαμε προηγουμένως. Μπορεί να υπολογίσετε τον χώρο που θα καταλάβει η ιστοσελίδα σας σε ένα αρχικό στάδιο, αλλά όπως γνωρίζουμε οι ιστοσελίδες είναι και αυτές επιχειρήσεις και “ζωντανοί οργανισμοί”, αναπτύσσονται και οι ανάγκες συνεχώς αυξάνουν. Για αυτό τον λόγο θα πρέπει να έχετε φορντίσει η εταιρεία που θα επιλέξετε να έχει την δυνατότητα να αναβαθμίζει το πακέτο σας ώστε να καλύπτει τις ανάγκες που θα προκύπτουν. Επίσης να αναφέρουμε ότι η αναβάθμιση ενός πακέτου δεν αφορά μόνο την χωρητικότητα αλλά και την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας που ίσως κάποια στιγμή θα θελήσετε να αυξήσετε και αυτή.

Bandwidth (εύρος ζώνης)

Με τον όρο αυτόν εννοούμε την ποσότητα της επιτρεπόμενης μεταφοράς δεδομένων που πραγματοποιείται μεταξύ του web hosting εξυπηρετητή και των υπολογιστών των επισκεπτών/πελατών σας. Αν έχετε μεγάλη επισκεψιμότητα ή στοχεύετε σε τέτοια, τότε θα πρέπει να επιλέξετε και ένα ικανοποιητικό bandwidth ώστε η ιστοσελίδα σας να μην αργεί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις να πέφτει τελείως σε στιγμές μεγάλης επισκεψιμότητας (για παράδειγμα όταν τρέξετε κάποια διαφημιστική καμπάνια).

Backups (αντίγραφα ασφαλείας)

“Ατυχήματα” γίνονται συνεχώς και ίσως κάποια στιγμή χρειαστείτε να επαναφέρετε την ιστοσελίδα σας σε μια προηγούμενη κατάσταση με την επαναφορά των τότε αρχείων σας. Αν και σχεδόν όλες οι εταιρείες προσφέρουν Backups τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο. Θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η εταιρεία που θα επιλέξετε προσφέρει την υπηρεσία αυτόματης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας ακόμα και καθημερινά.

Αξιοπιστία

Η αξιοπιστία έχει να κάνει κυρίως με την εγγύση Uptime που παρέχει η κάθε εταιρεία Web Hosting. Πρόκειται για το συνολικό χρόνο αδιάκοπης λειτουργίας του server που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας. Εμφανίζεται σαν ποσοστό, και όσο μεγαλύτερο είναι τόσο καλύτερα είναι για εσάς και την αδιάκοπη λειτουργία της ιστοσελίδας σας. Όλες οι εταιρείες υπόσχονται ποσοστά κοντά στο 100% αλλά προφανώς δεν ισχύει για όλες. Θα πρέπει η έρευνα σας να επιβεβαιώσει ότι αυτά τα νούμερα της εταιρείας που θα επιλέξετε ανταπακρίνονται στην πραγματικότητα.

Ασφάλεια

Η ασφάλεια δεν θα μπορούσε να λείπει και από την επιλογή Web Hosting. Όλοι γνωρίζουμε ότι στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και πολλές κακόβουλες επιθέσεις που μπορούν να δημιουργήσουν πολύ μεγάλα προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία της ιστοσελίδας σας αλλά ακόμα και στην θέση της στις μηχανές αναζήτησης, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας να χάσουν την εμπιστοσύνη τους για την επιχείρησή σας. Θα πρέπει η επιλογή της εταιρείας που θα σας φιλοξενήσει να σας παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Υποστήριξη

Για τέλος αφήσαμε την τεχνική υποστήριξη που παρέχει η εταιρεία Web Hosting. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε άμεση επικοινωνία με το τεχνικό τμήμα της εταιρείας αυτής και να λύνονται άμεσα τα διάφορα θέματα που μπορεί να προκύψουν. Φανταστείτε να είστε σε μια παρουσίαση των υπηρεσιών σας ή να τρέχετε κάποια διαφημιστική καμπάνια, η ιστοσελίδα σας να έχει “πέσει” και να μην μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που σας φιλοξενεί…

Αυτοί λοιπόν ήταν κάποιοι σημαντικοί παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψιν στην επιλογή της εταιρείας που θα σας παρέχει την υπηρεσία φιλοξενίας, ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε αρκετά και η επιλογή σας να είναι η καλύτερη δυνατή για εσάς και την επιχείρησή σας!

Ας μιλήσουμε για το Project σας

Δώστε μας τις βασικές πληροφορίες για αυτό που ενδιαφέρεστε και η ομάδα μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό

    Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά