Blog

6 συμβουλές για αυξήσετε θεαματικά την ταχύτητα του WordPress site σας

IAP Net 27 Σεπ 2021 Design

Η ταχύτητα μιας ιστοσελίδας είναι πάρα πολύ σημαντική. Μια αργή ιστοσελίδα έχει ως αποτέλεσμα δυσαρεστημένους επισκέπτες – υποψήφιους πελάτες οι οποίοι τελικά αποχωρούν από την σελίδα με αποτέλεσμα μικρότερη επισκεψιμότητα και απώλεια κερδών. Επίσης η Google έχει συμπεριλάβει στον αλγόριθμό της την ταχύτητα φόρτωσης με αποτέλεσμα να υποβαθμίζει τις αργές σελίδες στα αποτελέσματά της.

Το WordPress είναι η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα CMS για δημιουργία ιστοσελίδων στην εποχή μας. Εκατομμύρια εταιρείες σε όλο το κόσμο στηρίζονται πάνω σε αυτή για να αποκτήσουν μία υψηλού επιπέδου επαγγελματική ιστοσελίδα. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα είναι αργές με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να αποχωρούν από αυτές μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Είναι όμως έτσι;

Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Κάθε εργαλείο (όπως και οι CMS πλατφόρμες) για να αποδώσει σωστά πρέπει να χρησιμοποιείται κατάλληλα. Είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας, είτε αυτή χρησιμοποιεί WordPress CMS είτε όχι. Σας παρουσιάζομε κάποιες πολύ σημαντικές συμβουλές με τις οποίες θα δείτε θεαματική βελτίωση στην ταχύτητα του WordPress site σας:

Επιλογή κατάλληλου Hosting

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που τάζουν απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο (γνωστό ως data storage) και απεριόριστη κίνηση δεδομένων (γνωστό ως bandwidth) σε συνδυασμό με πολύ οικονομικές χρεώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έχετε και το αποτέλεσμα που θέλετε. Είναι προτιμότερο να πληρώσετε κάτι παραπάνω και να έχετε μια γρήγορη ιστοσελίδα που θα “κρατάει” τον επισκέπτη. Το κόστος που προκύπτει από την αποχώρηση των επισκεπτών από την ιστοσελίδα σας θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που θα πληρώσετε σε μια εταιρεία Hosting με γρήγορους servers. Επίσης υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν πακέτα διαμορφωμένα ειδικά για WordPress Sites τα οποία χρησιμοποιούν κατάλληλες τεχνικές που βοηθούν ακόμα περισσότερο στην ταχύτητα φόρτωσης.

Επιλογή γρήγορου και επαγγελματικού theme

Εξίσου σημαντική είναι και η επιλογή του theme (εφόσον δεν είναι custom template). Θα πρέπει να δείτε τι τεχνολογίες και τεχνικές ακολουθεί το εκάστοτε theme. Μπορείτε επίσης να βλέπετε τις αξιολογήσεις, τις πωλήσεις και την βαθμολογία του κάθε theme και σίγουρα να επιλέγετε themes τα οποία είναι πρόσφατα ενημερωμένα.

Καθαρισμός βάσης του WordPress

Στο WordPress γίνονται πολλές αυτόματες αποθηκεύσεις όταν επεξεργάζεστε το περιεχόμενο μιας σελίδας ή ενός προϊόντος. Επίσης κάποια plugins ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους διατηρούν πίνακες και δεδομένα στην βάση σας. Αυτά και πολλά άλλα έχουν αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σταδιακά η database της ιστοσελίδας, αφού γεμίζει με αρχεία που τελικά δε χρησιμεύουν πουθενά, και να μειώνουν την ταχύτητα φόρτωσης. Για να καθαρίσετε την βάση από τέτοιες άχρηστες εγγραφές και να την βελτιστοποιήσετε από διάφορα άλλα προβλήματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συγκεκριμένα plugins που κάνουν αυτό ακριβώς το πράγμα.

Διαγράψτε τις εφαρμογές (plugins) που δεν χρησιμοποιείτε

Τα plugins είναι προγράμματα/εφαρμογές τα οποία προσθέτουν πολύ χρήσιμες λειτουργίες στην ιστοσελίδα σας. Όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο τα plugins που χρειάζεστε πραγματικά καθώς η αλόγιστη χρήση τους έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικές καθυστερήσεις στο site σας. Θα πρέπει να κάνετε εγκατάσταση μόνο ενημερωμένα και συμβατά με το theme σας plugins. Μια πολύ καλή πρακτική είναι μετά την εγκατάσταση ενός νέου plugin να γίνεται έλεγχος για την ταχύτητα φόρτωσης. Τέλος, αν υπάρχουν plugin που είναι ενεργοποιημένα αλλά δεν τα χρειάζεστε προβείτε άμεσα στην απενεργοποίηση και διαγραφή τους.

Εγκατάσταση εφαρμογής caching

Άλλη μια πολύ σημαντική τεχνική που βοηθάει πολύ στην αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδα σας είναι η λειτουργία Caching. Την πρώτη φορά που επισκέπτεται κανείς την ιστοσελίδα σας θα πρέπει να κατεβάσει τα αρχεία HTML, CSS, JavaScript καθώς και τις εικόνες πριν ξεκινήσει την περιήγηση. Τα στοιχεία αποθηκεύονται σε μία προσωρινή μνήμη ώστε σε μελλοντικές επισκέψεις ο browser να μπορέσει να φορτώσει τη σελίδα χωρίς να χρειαστεί να στείλει νέα HTTP Requests. Υπάρχουν πολλά plugins που κάνουν αρκετά καλά αυτή την λειτουργία, τα περισσότερα εκ των οποίων προσφέρουν κάποιες επιπλέον πολύ σημαντικές τεχνικές (css/js minify, css/js combine, html minify, lazy loading κ.α.) που βοηθούν και αυτές στην αύξηση της ταχύτητας φόρτωσης. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, αυτός που θα ρυθμίσει το Plugin θα πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς κάνει αλλιώς το πιθανότερο είναι να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Βελτιστοποιήστε τις εικόνες σας

Τέλος αφήσαμε τις εικόνες. Αρχικά πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο στοιχεία, το μέγεθος και τον τύπο του αρχείου. Το μέγεθος μίας εικόνας μπορεί να επιβραδύνει δραματικά τη φόρτωση της σελίδας σας, θα πρέπει να είναι ακριβώς τόσο όσο αναφέρει ο κατασκευαστής του theme ή σας έχει ενημερώσει ο developer σας. Ως προς τον τύπο αρχείου, οι εικόνες JPEG είναι η καλύτερη επιλογή σε αντίθεση με τις PNG που καταλαμβάνουν πολλαπλάσιο χώρο. Στην συνέχεια υπάρχουν διάφορα Plugins που βελτιστοποιούν ακόμα περισσότερο τις εικόνες σας κατά το ανέβασμά τους από το σύστημα διαχείρισης.

 

Στην IAP Net μπορούμε να αναλάβουμε εμείς για εσάς την βελτίωση της ιστοσελίδα σας! Περισσότερα ΕΔΩ!

Ας μιλήσουμε για το Project σας

Δώστε μας τις βασικές πληροφορίες για αυτό που ενδιαφέρεστε και η ομάδα μας θα σας καλέσει το συντομότερο δυνατό

    Τα πεδία με (*) είναι υποχρεωτικά